Grillowana pierś z kurczaka z warzywami z parowaru

5 (155 ocen)

  • 20 min

Grillowana pierś z kurczaka gości na moim stole bardzo często. Odpowiednio przyrządzona jest soczysta, aromatyczna i bardzo smaczna. W towarzystwie warzyw z parowaru stanowi pełnowartościowy i syty posiłek.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 2 porcje):
    1 pojedyncza, dużo pierś z kurczaka
    1/2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    szczypta ostrej papryki
    sól (opcjonalnie - do smaku)
    pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
    Warzywa:
    1/2 brokuła
    250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
    1/2 małej cukinii
    sól (do smaku)
    1 łyżka ziaren słonecznika

Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana pierś z kurczaka z warzywami z parowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso, lekko natrzeć i odstawić na ok. 10 minut. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać. Mięso grillować na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
    Słonecznik podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
    Cukinię pokroić w grube półplasterki. Brokuła podzielić na różyczki, fasolę (jeśli używamy świeżą) podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa gotować w parowarze przez około 15 minut, na półtwardo. Przed końcem gotowania lekko posolić. Warzywa posypać słonecznikiem i podawać z grillowaną piersią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować