Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym

0 (0 ocen)

Prosty i szybki sposób na grillowaną pierś z kurczaka z nutą słodko-kwaśną z sosem balsamicznym. Smaczny na zimno i na gorąco. Idealnie pasuję do sałatek i kanapek.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    sól
    czosnek granulowany
    pieprz czarny świeżo mielony

    Sos:
    100ml octu balsamicznego
    100ml ketchupu (najlepiej domowej roboty)
    40g cukru brązowego
    10g musztardy
    10g sosu worcester
    5g czosnku granulowanego
    5g soli morskiej
    5g pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana pierś z kurczaka w sosie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej ocet, ketchup, musztardę i sos worcester. Dodaj brązowy cukier, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Gotuj przez ok. 10-12 min tak aby sos zgęstniał i stracił swój gorzkawy smak.
  • 2. Filety z kurczaka podziel na 4 równe części. Dopraw solą i pieprzem. Posyp czosnkiem granulowanym. Zamarynuj w połowie przygotowanego sosu (pozostałą część sosu pozostaw na sam koniec do polania). Filety powinny się marynować do 20 minut. Wrzuć filety na grill i grilluj z każdej strony 7-8 minut.
  • 3. Grillowane filety polej pozostałą częścią sosu.

Porady

Idealnie komponuje się z PIKNIKOWYMI BABECZKAMI (sprawdź mój przepis na moim koncie Przyślij Przepis)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

4.69 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWEJ

To może cię zainteresować