Grillowana pierś z kurczaka w aromatycznych ziołach

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Polecam na obiad aromatyczną, soczystą pierś z kurczaka w towarzystwie kaszy gryczanej z marchewką i selerem naciowym.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
    ząbek czosnku
    3-3 łyżki oliwy
    2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
    1 łyżeczka kopru włoskiego
    skórka z cytryny do smaku
    Dodatki:
    200 gram kaszy gryczanej
    2 marchewki
    2 łodygi selera
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oleju

    bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana pierś z kurczaka w aromatycznych ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniczku papierowym i przekrawamy na równe części ( cztery filety). Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, posypujemy koprem włoskim oraz skórką z cytryny. W 2-3 łyżkach oliwy rozprowadzamy roztarty czosnek i polewamy filety. Odstawiamy do marynaty.
    Kaszę gotujemy na sypko. Obieramy marchew i kroimy w plasterki, oraz kroimy łodygi selera. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę dodajemy warzywa i krótko podsmażamy, doprawiamy sola i pieprzem. Odcedzamy kaszę i dodajemy do warzyw mieszamy. Grillujemy piersi na patelni lub grillu lub smażymy. Nakładamy kaszę z warzywami a na wierzch układamy pociętą w paski pierś z kurczaka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować