Grillowana pierś w czerwonym winie na cukini rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy opłukane i osuszone piersi kurczaka. Owoce jałowca miażdżymy i nacieramy piersi, dodajemy paprykę, miód, liść laurowy, solimy i pieprzymy. Całość zalewamy winem, tak aby pokryło mięso.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Plasterki cukini posypujemy pieprzem cytrynowym i grillujemy z obu stron.
Przekładamy na deskę i przykrywamy.
Następnie grillujemy mięso. Najlepiej po ok. 7 minut z każdej strony. Zdejmujemy mięso przykrywamy do odpoczęcia, następnie kroimy w grube plastry.
Jeśli mięso będzie lekko surowe w środku, możma plasterki jeszcze krótko przegrillować. Na koniec można posolić do smaku.
Podajemy na rukoli i cukini z ziemniaczkami.
Smacznego.
Komentarze