Grillowana pierś w czerwonym winie na cukini rukoli

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Cudownie soczyste mięso o posmaku winno miodowym, polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka ok. 300-400 g
    wino czerwone wytrawne ok. 200 ml
    owoc jałowca ok. 1 łyżki
    liść laurowy 1
    miód prawdziwy 1 łyżka
    papryka słodka mielona 1/2 łyżki
    sól
    pieprz czerwony

    rukola
    cukinia ok. 150-200 g
    pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana pierś w czerwonym winie na cukini rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy opłukane i osuszone piersi kurczaka. Owoce jałowca miażdżymy i nacieramy piersi, dodajemy paprykę, miód, liść laurowy, solimy i pieprzymy. Całość zalewamy winem, tak aby pokryło mięso.
    Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Plasterki cukini posypujemy pieprzem cytrynowym i grillujemy z obu stron.
    Przekładamy na deskę i przykrywamy.
    Następnie grillujemy mięso. Najlepiej po ok. 7 minut z każdej strony. Zdejmujemy mięso przykrywamy do odpoczęcia, następnie kroimy w grube plastry.
    Jeśli mięso będzie lekko surowe w środku, możma plasterki jeszcze krótko przegrillować. Na koniec można posolić do smaku.
    Podajemy na rukoli i cukini z ziemniaczkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować