Grillowana pierś kurczaka podana na perłowym kuskusie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka polewamy olejem, a następnie masujemy. Pierś posypujemy przetartym w moździerzu pieprzem, kolendrą i gorczycą oraz posypujemy solą i pieprzem cayenne. Masujemy by przyprawy dokładnie pokryły mięso. Mięso odstawiamy na 30 minut by przeszło aromatem przypraw.
W czasie, gdy mięso się marynuje robimy kuskus. Kuskus gotujemy około 15-20 minut, w zależności od instrukcji producenta.
Rozgrzewamy patelnię grillową, gdy jest już gorąca kładziemy pierś z kurczaka i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Następnie smażę jeszcze po 3 minuty z każdej strony, aby powstała kratka tak jak na zdjęciu, za pierwszym razem kładę mięso wzdłuż, a za drugim w poprzek rowków patelni.
W czasie, gdy mięso się grilluje. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w zapałkę marchewkę, selera oraz pietruszkę. Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy, pora, selera naciowego oraz groszek. Warzywa doprawiamy solą pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry. Do warzyw dodajemy ugotowany kuskus i pokrojone w kostkę jajka.
Na talerz wykładamy kuskus z warzywami na nim układamy porcję grillowanego kurczaka.
Komentarze