Grillowana karkówka z salsą warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, lekko rozbij tłuczkiem. Zrób marynatę z musztardy, keczupu, 2 łyżek oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku i przyprawy do grilla. Marynatą posmaruj mięso z obu stron, przykryj i odstaw chłodne miejsce na min.2 godz. (najlepiej na całą noc). Karkówkę smaż na lekko posmarowanej olejem patelni do grilla po 5-6 minut z każdej strony. (sprawdź czy mięso jest miękkie).
2.Warzywa umyj ( nie obieraj ze skórki), pokrój w kostkę. Wymieszaj z octem winnym, pozostałym olejem,posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Wyłóż na liść sałaty razem z grillowaną karkówką. Podawaj np. z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Komentarze