Grillowana karkówka z salsą warzywną

0 (0 ocen)

Pyszne mięsko, w sam raz na sezon grillowy.

Składniki:

  • 3-4 plastry karkówki
    4 łyżki musztardy sarepskiej
    4 łyżki pikantnego keczupu
    przyprawa do karkówki z grilla
    2 ząbki czosnku
    2 pomidory
    mały ogórek
    5 rzodkiewek
    3 liście sałaty
    2 łyżki octu winnego
    4 łyżki oleju
    łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz

Grillowana karkówka z salsą warzywną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz, lekko rozbij tłuczkiem. Zrób marynatę z musztardy, keczupu, 2 łyżek oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku i przyprawy do grilla. Marynatą posmaruj mięso z obu stron, przykryj i odstaw chłodne miejsce na min.2 godz. (najlepiej na całą noc). Karkówkę smaż na lekko posmarowanej olejem patelni do grilla po 5-6 minut z każdej strony. (sprawdź czy mięso jest miękkie).
  • 2. Warzywa umyj ( nie obieraj ze skórki), pokrój w kostkę. Wymieszaj z octem winnym, pozostałym olejem,posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Wyłóż na liść sałaty razem z grillowaną karkówką. Podawaj np. z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
 Grillowany stek z karkówki.

4.98 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Grillowana karkówka

quchniakaroli Obiad dla prawdziwego mięsożercy 2 godz.