Grillowana karkówka w curry i papryce

0 (0 ocen)

Karkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    Przyprawa do karkówki
    Marynata:
    0,5 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka natki pietruszki
    Sałatka:
    Garść mixu sałat z orzechową nutą
    1 czerwona cebula
    10 pomidorków koktajlowych
    1 ogórek
    Sos:
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    2 łyżeczki świeżego koperku

Grillowana karkówka w curry i papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.
    Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy