GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierogi greckie przygotowuje się przeważnie z ciasta filo na słodko lub słono z sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z twarożkiem, pistacjami i miętą. Zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    300 g twarogu tłustego
    2 łyżki cukru
    garść pokrojonych liści mięty
    100 g pistacji drobno pokrojonych
    LUKIER :
    1/4 szklanka cukru
    1/2 szklanka wody
    orzechy do posypania

Greckie pierogi z miętą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24pmq5u 1. PRZYGOTOWANIE :
    Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia.
    Twaróg mieszamy z cukrem, pistacjami i drobno pokrojoną miętą.
    Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem.
    Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut.
    Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy