Pierogi greckie przygotowuje się przeważnie z ciasta filo na słodko lub słono z sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z twarożkiem, pistacjami i miętą. Zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie.
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g twarogu tłustego
2 łyżki cukru
garść pokrojonych liści mięty
100 g pistacji drobno pokrojonych
LUKIER :
1/4 szklanka cukru
1/2 szklanka wody
orzechy do posypania
Greckie pierogi z miętą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. PRZYGOTOWANIE :
Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia.
Twaróg mieszamy z cukrem, pistacjami i drobno pokrojoną miętą.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem.
Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut.
Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy.
Smacznego.
Komentarze