Teraz, podczas naszych tropików nie chce się stać przy garach. Ja to doskonale rozumiem i dzisiaj polecam danie jednogarnkowe, które właściwie samo się robi. Spróbujcie, może i Wam posmakuje.
40 min
Składniki:
* pół kg mięsa mielonego - u mnie chuda szynka wieprzowa
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* pół bakłażana
* cukinia
* 2 kolorowe papryki
* puszka pomidorów w zalewie - u mnie z dodatkiem bazylii
* garść czarnych oliwek
* zioła - najlepiej majeranek, rozmaryn, ewentualnie zioła prowansalskie
* sól, pieprz do smaku
Grecki kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przesmażyć, przełożyć do garnka. Zalać pomidorami, dobrze doprawić i dusić około 30 minut, do miękkości mięsa. Warzywa pokroić w paseczki. Dodać do mięsa. Dusić aż będę miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Dodać oliwki. Całość spróbować, ewentualnie doprawić świeżymi ziołami. Podawać na ciepło, ale i na zimno smakuje idealnie z pieczywem.
Komentarze