GRECKI JOGURTOWIEC

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepyszne połączenie jogurtu z brzoskwiniami zachwyci każdego, nikt mu się nie oprze.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 jogurty greckie 400g
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    5jajek
    1szkl. cukru
    1/2szkl. oleju
    1cukier waniliowy
    1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych
    puszka brzoskwiń

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

Grecki jogurtowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszka 37/25
    Biszkopty układamy na blaszce wyłożonej papierem.
  • 2. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Żółtka mieszamy z olejem i budyniami oraz łączymy z jogurtami. Do całości dodajemy ubitą pianę. Wymieszaj ręcznie.
  • 3. Brzoskwinie kroimy w kostkę, odsączamy i dodajemy do masy jogurtowej, wymieszaj delikatnie.
  • 4. Na biszkopty wylewamy pomalutku masę ( pomału ponieważ masa może podnieść biszkopty). Pieczemy 50min. w tem. 160C.
  • 5. Gdy ciasto zostanie upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Zamiast biszkoptów można upiec ciasto biszkoptowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy