Grecka zupa Avgolemono

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Ta zupa jest częstym gościem na stołach greckich gospodyń.Wyobraźcie sobie cudowny zapach przekrojonych cytrusów,oraz smak gęstej cytrynowo-śmietanowej zupy z ryżem.Idealna na wiosenne i letnie obiady

  • 10 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
    2 duże cytryny
    200 gram białego rużu
    200 gram piersi z kurczaka
    150 ml śmietany 18 %
    3 surowe żółtka
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grecka zupa avgolemono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować rosół na włoszczyźnie z piersią kurczaka.Rosół doprawić solą i pieprzem.Po ugotowaniu wywar odcedzić,pierś pokroić na kawałki.Wycisnąć sok z dwóch cytryn.
  • 2. Ryż ugotować w osolonej wodzie (20 minut).
  • zupa Grecja pachnąca 3. Do przecedzonegogorącego rosołu wlać śmietanę.Do żółtek dodać 3 łyżki zimnej wody i sok z cytryny,rozprowadzić. Ucierając żółtka z sokiem, powoli wlewać łyżkę wazową gorącego wywaru,mieszać,wlać do reszty zupy.Podczas dodawania żółtek do zupy trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły się, nie można doprowadzić zupy do wrzenia.

Porady

Ważne,aby zupy nie przesolić,trzeba ją smakować,dodawać trochę soli,trochę cukru, wydobyć smak.Zupę podawać z ryżem i kawałkami piersi kurczaka.Udekorować skórką lub plasterkiem cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować