Grecka tiropita

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -50 dag sera typu feta
    -1 opakowanie ciasta francuskiego
    -5 jajek
    -20 dag gotowanego boczku
    -1/2 szklanki mleka
    -5 łyżek oliwy
    -pęczek natki pietruszki
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Grecka tiropita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser feta rozdrabniamy i mieszamy z rozkłóconymi jajkami. Żółty ser, szynkę i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy do masy serowo-jajeczne . Doprawiamy pieprzem. Wlewamy mleko. Wrzucamy pokrojoną natkę. Mieszamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Połowę ciasta francuskiego lekko rozciągamy i wkładamy do naczynia. Wylewamy masę. Przykrywamy resztą ciasta francuskiego. Polewamy 4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tiropita po grecku

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tiropita po grecku

RedakcjaPP Danie przyrządziłam po powrocie z Grecji, gdzie mieszkałam ponad 6 lat. 1 godz. 5 min

To może cię zainteresować