Grecka sałatka w zalewie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sałatka w pikantnej zalewie stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej sałatki greckiej. Ostra czosnkowa zalewa doskonale podkreśla smak warzyw i sera feta. Idealna na przyjęcia.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    Puszka czerwonej fasoli
    4 pomidory
    4 ogórki konserwowe
    20 dag sera feta
    Natka pietruszki do dekoracji

    Zalewa:
    2 łyżki oliwy
    Woda spod ogórków konserwowych
    2 lub 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    1 drobno posiekana cebula
    Sól
    Pieprz ziołowy

Grecka sałatka w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Fasolę należy osączyć na sitku i przepłukać wodą. Ogórki konserwowe oraz ser feta kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy. Przygotowując zalewę mieszamy wodę spod ogórków konserwowych z oliwą, czosnkiem, drobno posiekaną cebulą, solą oraz pieprzem ziołowym. Następnie zalewamy pokrojone warzywa i wkładamy do lodówki na kilka godzin .

Porady

Przed podaniem sałatki na stół można usunąć nadmiar zalewy oraz posypać ją pokrojoną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy