gravlax z syropem klonowym

0 (0 ocen)

Łosoś marynowany w koperku soli oraz syropie klonowym

Składniki:

  • 3 łyżki syropu klonowego
    opcjonalnie łyżka musztardy
    łyżka grubej soli
    pęczek koperku
    500 g surowego łososia bez skóry

Gravlax z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musztardę mieszamy z syropem klonowym.
  • 2. Łososia nacieramy solą, następnie smarujemy sosem musztardowo klonowym. Na koniec łososia obtaczamy w posiekanym koperku. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Łososia kroimy na cienkie plastry. Tak przyrządzonego łososia proponuję podawać na ulubionej sałacie, z grzankami oraz skropionego sokiem z cytryny lub limonki.

Porady

Łososia przed podaniem warto umieścić na godzinę w zamrażarce. Dzięki temu łatwo będzie można go pokroić w cienkie plastry. Łosoś świetnie komponuje z marynowanymi cebulkami, imbirem lub korniszonami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy