Gravlax czyli łosoś marynowany

0 (0 ocen)

  • 96 godz.

Gravlax jest tradycyjnym daniem ze skandynawskiej kuchni. Przygotowuje się z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru, pieprzu i koperku.Kroi się marynowanego łososia w bardzo cienkie plastry.

  • 96 godz.

Składniki:

  • 2 filety z łososia 1,5 kg
    1/3 szklanki soli morskiej
    1/4 szklanki cukru,
    1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    świeży koperek, może być suszony

Gravlax czyli łosoś marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety łososia dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać sól, cukier, pieprz i siekany koperek. Obsypać skórę fileta mieszanką i ułożyć filet skórą do dołu w szklanym naczyniu, posypać składnikami marynaty i przykryć drugim filetem skórą ku górze, obsypać resztą mieszanki. Przykryć naczynie folią aluminiową, przygnieść rybę czymś ciężkim. Wstawić naczynie do lodówki, po 24 godzinach wyjąć, ściągnąć folię, odlać płyn, odwrócić filety, ponownie przykryć folią, docisnąć, powtarzać czynność jeszcze dwa razy, co 24 godziny. Czwartego dnia zeskrobać nożem marynatę, można gravlax już konsumować kroić go w cienkie plasterki albo zawinąć każdy filet osobno w folię aluminiową i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Gdy chcemy go pokroić należy umieścić łososia na deseczce skórą do dołu, pokroić w bardzo cienkie plasterki po niewielkim kątem.

Porady

Pamiętajmy, że Łosoś musi być bardzo świeży.

Komentarze

Podobne przepisy