Gravlax - marynowany łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia oczyścić i usunąć ości.
Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.
Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.
Następnie obsypać startą skórką z cytryny i posiekanym koperkiem.
Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na 3-5 dni.
Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, uprzednio wypełniając go fasolą.
Po kilku dniach marynowania, usunąć z ryby folię i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.
Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Komentarze