Gravlax - marynowany łosoś

4.5 (151 ocen)

Marynowany łosoś, danie rodem ze Skandynawii zachwyca prostotą wykonania i wykwintnym smakiem.

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą (użyłam 70 dkg łososia)
    pęczek koperku
    sól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli : 3 łyżki cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
    1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gravlax - marynowany łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kanapka z marynowanym łososiem 1. Łososia oczyścić i usunąć ości.
    Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.
    Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu.
    Następnie obsypać startą skórką z cytryny i posiekanym koperkiem.
    Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
    Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na 3-5 dni.
    Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, uprzednio wypełniając go fasolą.
    Po kilku dniach marynowania, usunąć z ryby folię i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.
    Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.
    Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować