Granola czekoladowa

0 (0 ocen)

Dla mnie... śniadanie doskonałe.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
    1/2 szklanki rodzynek
    150 gram czekolady gorzkiej (70%)
    1/2 szklanki orzechów ziemnych (niesolonych)
    3 łyżki masła
    2 łyżki kakao
    1 szklanka musu z wiśni ( lub dżem)
    1/2 szklanki karobu melasy z chleba świętojańskiego Bakra
    1 łyżka cynamonu
    1/2 łyżeczki soli himalajskiej (drobnej)

Granola czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy płatki, posiekane orzeszki ziemne, kakao, mus wiśniowy oraz 50 g drobno posiekanej czekolady . Pozostałe 100g rozpuszczamy z masłem, następnie mieszamy z melasą. Całość wlewamy do płatków, posypujemy cynamonem, solą i dokładnie mieszamy, aby płatki całe były oblepione musem i czekoladą.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia usypujemy płatki i wstawiamy na około 50 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. W połowie pieczenia mieszamy, że się nie przypaliły.
    Do gotowej granoli dokładamy rodzynki, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Wystudzoną granolę przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy