Granita wiśniowo - imbirowa.

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Granita to tradycyjny włoski deser. Moja propozycja to orzeźwiająca wiśnia i aromatyczny imbir.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wiśnie świeże lub mrożone: 400 gramów
    - imbir świeży kostka około 2 cm: 1 sztuka
    - kilka listków bazylii: 4 sztuki
    - cukuer puder: 4 łyżeczki

Granita wiśniowo - imbirowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli używamy świeżych wiśni drylujemy je. Jeśli używamy wiśni mrożonych upewnijmy się że są dobrze wydrążone i nie posiadają pestek. Wiśnie wrzucamy do blendera razem z kostką świeżego imbiru oraz cukrem. Miksujemy.
  • 2. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co godzinę wyciągamy z zamrażarki i intensywnie mieszamy aż do uzyskania konsystencji drobnych kryształków.
  • 3. Przekładamy do pucharków. Bazylię siekamy i dekorujemy granitę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy