Granita truskawkowo-pomaranczowa

0 (0 ocen)

Przepyszna, lekka i orzeźwiająca

Składniki:

  • 500 g truskawek
    60 g cukru
    100 ml soku pomarańczowego

Granita truskawkowo-pomaranczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki, wrzucić do wysokiego naczynia, zasypać cukrem i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać 100 ml soku pomarańczowego (jeśli kupny to warto dać sok dobrej jakości, można też wycisnąć z pomarańczy), zmiksować.

    Przelać do opakowania po lodach lub szerokiej miski (do takiego naczynia aby było wygodnie później mieszać).

    Masę należy mieszać widelcem co około godzinę, kilka razy aż zamarznie niemal całkowicie.

    Granitę nakładamy do miseczek i podajemy. Jeśli leżała dłużej w zamrażarce (np. całą noc) należy ją wyjąć kilkanaście minut przed podaniem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy