Granita arbuzowo-miętowa

0 (0 ocen)

  • 5 min

Coś idealnego na letnie upały. Dla jednych napój dla innych nawet deser. Fakt, trzeba sporo czekać, ale warto.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 kg arbuza obranego, bez pestek i skóry
    Garść świeżej mięty
    Ewentualnie cukier

Granita arbuzowo-miętowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany arbuz wrzucamy wraz z miętą i cukrem do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy do zamrażalnika. Co 2 godziny mieszamy za pomocą widelca naszą granitę. Mrozimy tak długo, aż uzyskamy pożądany efekt.

Porady

Granitę trzeba mieszać za pomocą widelca co dwie godziny do czasu uzyskania pożądanego efektu. Jednak przyznam, że ja robiłam ją już późnym popołudniem i nie mieszałam jej. Włożyłam do zamrażalnika i zapomniałam o niej. Ale to nie problem. Wystarczy za pomocą widelca „wyskrobać” mroźny napój i dzięki temu super prezentuje się w szklance. Do naszej granity dodałam garść świeżej mięty, dzięki czemu jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Polecam na letnie upały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy