Sałatka granatem i kuleczkami z bryndzy

0 (0 ocen)

Przepis zainspirowany sałatką zjedzoną w jednym z ulubionych knajpek... domowa wersja jednak smaczniejsza...bo bogatsza :)

Składniki:

  • Sałata lodowa (nieduża)
    Fasolka czerwona (1 puszka)
    Dyna konserwowa (około 250 g)
    Bryndza (około 150 g)
    Granat (1 sztuka)
    Ziarna sezamu

    Sos:
    oliwa
    ocet winny/ocet jabłkowy
    musztarda
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie

Sałatka granatem i kuleczkami z bryndzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałata lodową umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki i ułożyć na półmisku.
    Dynię pokroić w kostkę, fasolkę czerwoną odcedzić z zalewy.
    Z bryndzy uformować niewielkie kuleczki i obtoczyć je w ziarenkach sezamu.
  • 2. Przygotować sos (nie podaję ilości, ale proporcje, bo ilość sosu jest zależna od indywidualnych upodobań)

    2/3 oliwa i 1/3 octu winnego lub octu jabłkowego.
    Dodać musztardę i przyprawy do smaku.
    Dokładnie wymieszać.
  • 3. Na sałacie ułożyć fasolkę czerwoną, ziarenka granata, dynię i na wierzchu kuleczki z bryndzy.

    Tuż przed podaniem polać sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy