Grahamki z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Nie ma to jak domowe, świeże i chrupiące bułeczki.

Składniki:

  • 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych
    1 łyżka miodu
    łyżka masła
    1/2 łyżeczki soli
    czubata łyżeczka drożdży instant
    2 łyżki siemienia lnianego
    1,5 szkl mąki graham
    3/4 szkl mąki pszennej

    żółtko do posmarowania

Grahamki z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki, miód, masło i sól przełożyć do dużej miski. Zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić aby przestygły i były lekko ciepłe. Dodać siemię lniane, i mąkę wymieszaną z drożdżami. Całość wymieszać i zagnieść ciasto (ok 10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto zbić dłonią i podzielić na 8-10 części. Uformować bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut. Posmarować żółtkiem i piec ok 15 minut w 200 stopniach. Ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy