Grahamki

0 (0 ocen)

Domowe grahamki dużo lepiej smakują niż te ze sklepu, są bardziej sycące. Często piekę takie bułeczki, są szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
    250 gram mąki pszennej graham
    300 ml. letniej wody
    20 gram drożdży
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    Dodatkowo:
    1 jajko
    papier do pieczenia

Grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z niewielkiej ilości mąki, drożdży cukru i letniej wody robimy zaczyn, pozostawiamy do momentu aż zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy