Grahamki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób

domowe pieczywo jest najlepsze

  • 60 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 100 ml ciepłej wody,
    150 ml mleka,
    20 g drożdży,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka soli,
    150 g mąki pszennej,
    200 g mąki graham,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki łuskanego słonecznika,
    1 łyżeczka czarnuszki

Grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozrabiamy drożdże, cukier oraz łyżkę mąki pszennej, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypujemy obie mąki, sól, podgrzane mleko oraz zaczyn, na końcu dodajemy ziarna i olej, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy bułki, układamy na formie wyłożonej pergaminem, każdą bułkę nacinamy na krzyż ostrym nożem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy