Zaczyn :
50 g mąki pszennej chlebowej typ 750 EKO
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szk letniej wody
Ciasto :
450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 EKO
500 g mąki pszennej graham typ 1850
450 ml letniej wody
1/4 szk oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli ( czubata )
100 g słonecznika
Chleb graham ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę i wymieszać dokładnie zaczyn.
Zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wsypać obie mąki wymieszane z solą, wlać wodę i olej oraz wsypać słonecznik.
Drewnianą łyżką połączyć składniki apotem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę i umieścić łączeniem do dołu w garnku ceramicznym wysmarowanym olejem i wysypanym mąką.
2.Wierzch oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką a potem zostawi znowu aby ciasto wyrosło.
Chleb piec najpierw 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni a potem 35 w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Komentarze