Chleb graham ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Pyszny domowy chleb

Składniki:

  • Zaczyn :
    50 g mąki pszennej chlebowej typ 750 EKO
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 szk letniej wody
    Ciasto :
    450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 EKO
    500 g mąki pszennej graham typ 1850
    450 ml letniej wody
    1/4 szk oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli ( czubata )
    100 g słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb graham ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę i wymieszać dokładnie zaczyn.
    Zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Gdy podrośnie wsypać obie mąki wymieszane z solą, wlać wodę i olej oraz wsypać słonecznik.
    Drewnianą łyżką połączyć składniki apotem wyrobić ciasto.
    Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę i umieścić łączeniem do dołu w garnku ceramicznym wysmarowanym olejem i wysypanym mąką.
  • 2. Wierzch oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką a potem zostawi znowu aby ciasto wyrosło.
    Chleb piec najpierw 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni a potem 35 w temperaturze 200 stopni.
    Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować