Gozleme ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. ciasto:
Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienienia
2.2. Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut aby urosło.
3.3. Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć ok minuty. Dodać szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzić
4.4. Ciasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi.
5.5.Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem. Smacznego!
Komentarze