Gozleme ze szpinakiem i fetą

4.49 (177 ocen)

Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam!

Składniki:

  • składniki
    ciasto
    1 łyżeczka drobnego cukru
    125 ml letniej wody
    9 g suszonych drożdży
    450 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    160 ml letniego mleka
    farsz
    1 łyżka oliwy
    1 duża cebula, drobno posiekana
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonej papryki
    1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    150 - 200 g szpinaku
    2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
    200 g fety, pokruszona
    100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę
    cytryna do podania
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Gozleme ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. ciasto:
    Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienienia
  • 2. 2. Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut aby urosło.
  • 3. 3. Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć ok minuty. Dodać szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzić
  • image-10upimm 4. 4. Ciasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi.
  • image-1ks5ypw 5. 5.Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować