Gow Gee – pierożki gotowane na parze

4.5 (194 ocen)

  • 45 min

Gow Gee pierożki gotowane na parze z mięsem i warzywami - może i wymagają od nas trochę pracy, ale smak wynagradza wszystko - polecam :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    100 ml wrzącej wody
    1 łyżka oleju
    Nadzienie:
    250 gramów mielonej wieprzowiny
    ½ czerwonej cebuli
    ¼ czerwonej papryki czerwonej
    1/4 żółtej papryki żółtej
    1 kapusta pak choi
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka sosu rybnego
    2 ząbki czosnku
    ½ papryczki chilli
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 łyżeczka startego imbiru
    Sos:
    50 ml sosu sojowego
    1/2 łyżeczki startego imbiru
    1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    1 łyżeczka octu ryżowego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Gow gee – pierożki gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Do wrzątku dodajemy łyżkę oleju i całość wlewamy do mąki (energicznie mieszamy mąkę łyżką ). Kiedy składniki się połączą, zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną drobno cebulkę, posiekany czosnek, imbir i pokrojoną papryczkę chilli. Do przypraw i cebuli dodajemy mięso i smażymy 5 minut. Jeśli mięso się przypala wlewamy 50 ml wody. Do mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i twardszą część kapusty pak choi. Smażymy 5 minut. Mięso doprawiamy sosem sojowy, rybnym i olejem sezamowym, dodajemy cukier brązowy , pokrojone liście pak choi i smażymy następne 3 minuty. Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolicy podsypanej mąką i wycinamy z niej koła ( najlepiej szklanką ). Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi ( tak jak nasze tradycyjne ). Pierogi jednak stawiamy , a końce przytrzymujemy tak aby falbanka była u góry. Gow Gee gotujemy na parze około 10-15 minut. W czasie kiedy Gow Gee się gotują przygotowujemy w małej miseczce sos do maczania pierożków łącząc wszystkie składniki sosu razem. Gow Gee serwujemy gorące razem z sosem do maczania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie na parze Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować