Serniczek jest dość szybki do przygotowania, idealny na deser, słodki, kremowy i bez użycia piekarnika :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownice 24 cm
spód z ciastek:
180 g ciastek/herbatników
45 g masła
masa serowa:
400 g sera twarogowego, kremowego
1/3 szkl cukru
70 g masła
2 jajka kl M
3 łyżki budyniu w proszku bez cukru
50 ml mleka
kilkanaście
herbatników
kakaowa pianka:
200 ml śmietanki 30 %
3 i 1/2 łyżeczki kakao
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek wody
Gotowany sernik z kakaową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
Masa Serowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Masę wykładamy na spód ciasteczkowy, a na masę kładziemy herbatniki i chowamy do lodówki.
Kakaowa Pianka
5. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.
6. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy kakao oraz cukier puder.
7. Do żelatyny dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i wlewamy, następnie miksujemy na najniższych obrotach. W ten sposób zahartowaliśmy śmietankę aby nie było grudek.
Piankę wykładamy na masę serową, wyrównujemy i do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego !!
Komentarze