Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znacie gotowany sernik? Lubicie taki sernik? Ja uwielbiam, ale zdecydowanie za rzadko taki przygotowuję. Najczęściej serniki piekę. Muszę się poprawić. Już mam kilka nowych pomysłów. Nie ukrywam, że sernik wychodzi bardzo pyszny. Taki inny niż pieczony. Tym razem postanowiłam przygotować go na puszystym biszkopcie i udekorować bardzo słodkim kajmakiem i małymi herbatnikami. Wyszło i pięknie i pysznie i aż miło było patrzeć gdy proszono o dokładkę. Polecam, zróbcie taki sernik :) Słodkich inspiracji Wam życzę :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Na sernik
    1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
    4 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki mleka

    Dodatkowo:
    puszka kajmaku ( 40 dag )
    około 10 dag mini herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak Herbaty

Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt. 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.
  • Masa serowa. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
  • Przekładanie. 3. Przekładanie: Wystudzony biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy go do blaszki w której się piekł tylko blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na biszkopt wykładamy masę serową. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia masy serowej. Masę serową wylewam gorącą.
  • Z kajmakiem. 4. Z kajmakiem: Gdy masa serowa jest zastygnięta i zimna na sernik rozsmarowujemy masę kajmakową.
  • Gotowe. 5. Podanie: Sernik kroimy, dekorujemy mini ciasteczkami i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 porcji. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować