Gotowany sernik-witraż

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na stole, sernik zwłaszcza polecam na różnego rodzaju spotkania i imprezy okolicznościowe. Jest to sernik gotowany - bardzo aksamitny, w cieście kukurydzianym, z ozdobnym witrażem na wierzchu.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka kaszy kukurydzianej drobnej
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2/3 szklanki oleju
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
    1 fiolka aromatu waniliowego (4,5ml)

    Masa:
    1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym 6,5% tłuszczu
    150 g masła
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)

    Galaretka:
    1 - 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
    1 opakowanie galaretki o smaku poziomkowym

    Dodatkowo:
    kilka łyżek wiórków kokosowych (można pominąć - jednak z wiórkami witraż jest bardziej wyeksponowany)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gotowany sernik-witraż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowany sernik-witraż 1. Na ciasto jogurt, olej, jajka i cukier zmiksować. Wsypać kaszę kukurydzianą i wymieszać. Odłożyć do napęcznienia (najlepiej włożyć na noc do lodówki).
  • Gotowany sernik-witraż 2. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać aromat. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Gotowany sernik-witraż 3. Piec 45 min (180 st. C).
  • Gotowany sernik-witraż 4. Wystudzone ciasto podzielić w poprzek dłuższego boku na 3 równe kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Dolną część każdego kawałka ponownie umieścić w formie.
  • Gotowany sernik-witraż 5. W cieście, które utworzy wierzch sernika wyciąć foremkami do ciastek 3 różne wzory (w kombinacji po 2 otwory przy dłuższych bokach formy + 1 otwór na środku każdego z 3-ech kawałków).
  • Gotowany sernik-witraż 6. Na masę serową masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i ser - wymieszać. W naczyniu dokładnie wymieszać jajka, mleko i oba opakowania proszku budyniowego. Mieszankę wlać do garnka. Cały czas mieszając, całość zagotować.
  • Gotowany sernik-witraż 7. Gorącą masę wyłożyć na ciasto umieszczone w formie. Wierzch przekryć górą z witrażem. Lekko docisnąć.
  • Gotowany sernik-witraż 8. Dno każdego otworu lekko zasypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wystudzić.
  • Gotowany sernik-witraż 9. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Tężejącą wylać do otworów tworzących witraż. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować