Gotowany Sernik Na Herbatnikach Z Borówkami

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolejny przepis z borówkami. Pyszny, lekki serniczek bez pieczenia ma herbatnikach. Zróbcie koniecznie na weekend ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 21 x 21 cm





    Spód ciasteczkowy:



    170 g ciastek typu digestive lub herbatników
    70 g masła


    Składniki na masę:

    400 g sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy
    1/3 szkl cukru
    80 g masła
    2 jajka kl M
    3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego
    60 ml mleka
    masa z galaretki:

    1/2 paczki galaretki truskawkowej (akurat taką miałam)
    3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
    dodatkowo:

    kilkanaście herbatników
    około 100 g borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Gotowany sernik na herbatnikach z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód



    1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy blaszkę i chowamy do lodówki.



    Masa Serowa

    2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.

    Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)

    3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.

    4. Dzielimy masę da dwie części i pierwszą wykładamy na spód ciasteczkowy.

    Na masę serową wykładamy herbatniki, a na nie resztę masy serowej.

    Na sam koniec układamy borówki i chowamy ciasto do lodówki.



    Masa z galaretki



    5. Połowę opakowania galaretki rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć.

    6. Kiedy zacznie lekko tężeć dodajemy do niej jogurt i dokładnie mieszamy lub miksujemy i jeszcze płynną wylewamy na ciasto i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować