Kolejny przepis z borówkami. Pyszny, lekki serniczek bez pieczenia ma herbatnikach. Zróbcie koniecznie na weekend ;)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
Spód ciasteczkowy:
170 g ciastek typu digestive lub herbatników
70 g masła
Składniki na masę:
400 g sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy
1/3 szkl cukru
80 g masła
2 jajka kl M
3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego
60 ml mleka
masa z galaretki:
Gotowany sernik na herbatnikach z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy blaszkę i chowamy do lodówki.
Masa Serowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Dzielimy masę da dwie części i pierwszą wykładamy na spód ciasteczkowy.
Na masę serową wykładamy herbatniki, a na nie resztę masy serowej.
Na sam koniec układamy borówki i chowamy ciasto do lodówki.
Masa z galaretki
5. Połowę opakowania galaretki rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć.
6. Kiedy zacznie lekko tężeć dodajemy do niej jogurt i dokładnie mieszamy lub miksujemy i jeszcze płynną wylewamy na ciasto i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze