Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Ciasto jest pracochłonne, jednak efekt końcowy gwarantuje satysfakcję z zadanego sobie trudu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    150 g miękkiej margaryny lub masła
    5 łyżek oleju
    3 łyżki śmietany 12%
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa malinowa:
    700 g malin
    5 łyżeczk cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa bananowa:
    5 dużych dojrzałych bananów (łącznie nie obrane - 1200g, po obraniu - 700g)
    1 karton częściowo odtłuszczonego mleka zagęszczonego 4% (340g)
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 opakowania budyniu o smaku czekoladowym (na 1/2 L mleka każde)

    Posypka:
    2 szklanki płatków owsianych górskich z pełnego przemiału
    10 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki suchego maku
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    200 g miękkiej margaryny lub masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką 1. Składniki przeznaczone na ciasto utrzeć. Masę przełożyć do formy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 15 min (200 st. C).
  • Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką 2. Maliny pognieść na miazgę. Przełożyć do garna, dodać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i zagotować.
  • Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką 3. Masę malinową wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto. Formę włożyć do piekarnika i piec jeszcze 25 min (200 st. C). Całkowicie wystudzić.
  • Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką 4. Na masę bananową owoce obrać, pognieść lub zblendować, dodając sok z cytryny. Dołożyć cukier, wbić jajka, wlać mleko, wsypać proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać i zagotować, mieszając.
  • Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką 5. Gorącą masę bananową wyłożyć na wystudzone ciasto.
  • Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką 6. Składniki przeznaczone na posypkę zagnieść. Masę luźno przeołżyć do formy (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około 25 min (200 st. C).
  • Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką 7. Lekko wystudzone ciasto (czyt. posypka) połamać i utłuc, jednak nie na kompletny miał.
  • Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką 8. Posypkę wysypać na masę bananową (jeszcze ciepłą lub lekko wystudzoną). Delikatnie docisnąć i całkowicie wystudziić.
    Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować