Masa malinowa:
700 g malin
5 łyżeczk cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa bananowa:
5 dużych dojrzałych bananów (łącznie nie obrane - 1200g, po obraniu - 700g)
1 karton częściowo odtłuszczonego mleka zagęszczonego 4% (340g)
4 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 opakowania budyniu o smaku czekoladowym (na 1/2 L mleka każde)
Gotowany bananowiec z malinami i tłuczoną posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto utrzeć. Masę przełożyć do formy (42 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 15 min (200 st. C).
2.Maliny pognieść na miazgę. Przełożyć do garna, dodać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i zagotować.
3.Masę malinową wyłożyć na wstępnie podpieczone ciasto. Formę włożyć do piekarnika i piec jeszcze 25 min (200 st. C). Całkowicie wystudzić.
4.Na masę bananową owoce obrać, pognieść lub zblendować, dodając sok z cytryny. Dołożyć cukier, wbić jajka, wlać mleko, wsypać proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać i zagotować, mieszając.
5.Gorącą masę bananową wyłożyć na wystudzone ciasto.
6.Składniki przeznaczone na posypkę zagnieść. Masę luźno przeołżyć do formy (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około 25 min (200 st. C).
7.Lekko wystudzone ciasto (czyt. posypka) połamać i utłuc, jednak nie na kompletny miał.
8.Posypkę wysypać na masę bananową (jeszcze ciepłą lub lekko wystudzoną). Delikatnie docisnąć i całkowicie wystudziić.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze