Gotowane udko z pieczarkami

4 (1 ocen)

  • 30 min

Gotowane udko wcale nie musi okazać się zwykłym mięsem "z wody" jak je nazywa moja siostra. Sami zobaczcie jaką mam dziś dla Was propozycję.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 gotowane udka
    500 g pieczarek
    1 duża cebuli
    1 łyżeczka majeranku
    2 listki laurowe
    4 ziela angielskie
    papryka słodka wędzona
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki śmietany 30%
    sól i pieprz do smaku
    natka zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowane udko z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko obieramy ze skóry. Posypujemy papryką i majerankiem.
  • 2. Cebulę kroimy w krążki. pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • 3. Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dusimy chwilę uważając, aby cebula nam się nie przypaliła
  • 4. Dodajemy do garnka pieczarki i dusimy ok 8 minut.
  • 5. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, natką pietruszki i skórką z cytryny
  • 6. W rondlu na grzybach układamy przyprawione udka. Przykrywamy pokrywką i dusimy wszystko razem około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pieczarki Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować