Gotowana kolba kukurydzy

0 (0 ocen)

Pyszna kolba kukurydzy. Dodatek cukru soli oraz masła do gotowania nadaje jej wyjątkowy smak. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie

Składniki:

  • kolby kukurydzy
    ok 2 -3 l wody
    1 łyżka masła
    2 większe szczypty soli
    1 płaska łyżeczka cukru

    + masło do posmarowania kolby
    + ew. sól do posypania kukurydzy

Gotowana kolba kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kolbę obierz z liści i "włosów".
  • 2. Do podłużnego garnka wlej wodę dodaj masło, oraz sól i cukier. Włóż kolby kukurydzy
  • 3. Gotuj ok 15-20 min od momentu zagotowania się wody.
  • 4. Kukurydze wyłóż na talerz. Posmaruj masłem i ew. posól.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy