Gotowana babka cytrynowa

  • wyświetlono: 913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babka kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi. Wypróbujcie przepis na babkę gotowaną, a stanie się częstym gościem na waszym stole!

paulinna
  • 120min

Składniki

(duża forma do babki gotowanej, szer 17, wys.18 cm)

5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
250 g margaryny
1 szklanka cukru
20 dag mąki pszennej
30 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 olejek cytrynowy
sok z 1/2 cytryny (lub z 1 limonki)
skórka otarta z 1 cytryny (lub 1 limonki)
Polewa czekoladowa:

5 łyżek cukru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
2-3 łyżki kakao
60 g masła
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Gotowana babka cytrynowa

  • 1. Margarynę utrzeć do białości, dodać cukier i pojedynczo dodawać żółtka, zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Cytrynę (lub limonkę) sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do masy dodać olejek aromatyczny oraz sok i skórkę z cytryny/limonki. Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do wcześniej zmiksowanej masy, delikatnie wmieszać białka w masę sylikonową łopatką.
  • 2. Formę do babki natłuścić, wlać do niej masę na babkę, zamknąć wieczko. Formę umieścić w wysokim garnku (wyższym od formy na babkę), wypełnić wrzącą wodą do 3/4 wysokości formy. Formę z babką obciążyć np. kamieniem/talerzem itp., garnek przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez 1h i 15 min. Po tym czasie zdjąć wieko formy, pozostawić babkę jeszcze na 10 minut w ciepłej wodzie. Po tym czasie babkę wyjąć z formy, odstawić do wystudzenia.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    Przygotować polewę czekoladową: masło rozpuścić, dodać cukier, wymieszać, by się połączył z masłem. Dodać kakao oraz śmietanę. Całość zagotować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do polewy dodać rozpuszczoną żelatynę. Polewę schłodzić, a kiedy zacznie tężeć, rozprowadzić ją na babce. Ozdobić wg. uznania.

Porady

Do wykonania babki gotowanej potrzebna jest specjalna forma do babki gotowanej oraz wysoki garnek, w którym babka się zmieści.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastaBabka wielkanocnababka

Komentarze

Podobne przepisy

Cytrynowa babka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Cytrynowa babka

Lekka, puszysta babka z wyrazistą...

BABKA CYTRYNOWA

Dodane przez: poezjasmaku

Babka cytrynowa

Proponuję kolejny przepis na babkę...

Cytrynowa babka parzona

Dodane przez: JOANNA 55a

Cytrynowa babka parzona

Jest to najlepsza babka cytrynowa,...

babka

Dodane przez: Aga72

Babka cytrynowa

Dobry wieczór kochani mam dziś...

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Czarek

Babka cytrynowa

Wilgotna babka, mocno cytrynowa.

Babka

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

pyszna, prosta w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE