Gosina zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta zapiekanka powstała z tego, co akurat było pod ręką:)

  • 30 min

Składniki:

  •  1 średnia cukinia (najlepiej młoda)
     kilka liści rukoli
     1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
     3 ogórki kiszone (mogą być też świeże)
     3 średnie pomidory
     pół pęczka szczypiorku
     7 strąków fasoli szparagowej
     2 prostokątne serki topione
     2 kostki bulionu warzywnego
     sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Gosina zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 2 kostki bulionu warzywnego (wody, w której się gotowała się wylewać). Fasolkę szparagową pokroić i obgotować. Cukinię umyć, przeciąć na pół, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Pomidory umyć obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Umytą rukolę i szczypiorek posiekać. Kaszę, fasolkę, miąższ z cukinii, pokrojone pomidory, ogórki, rukolę i szczypiorek wymieszać. Do farszu dodać pokrojony w kostkę 1 serek topiony. Ponownie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć do wydrążonych cukinii, na wierzchu ułożyć plasterki serka topionego. Cukinie z farszem ułożyć na blasze, podlać wodą z kaszy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Zapiekanka będzie gotowa, gdy serek na cukinii ładnie się zrumieni, a cukinia będzie miękka.

Porady

Serek topiony można też zastąpić startym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować