Gosina zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody, w której się gotuje 2 kostki bulionu warzywnego (wody, w której się gotowała się wylewać). Fasolkę szparagową pokroić i obgotować. Cukinię umyć, przeciąć na pół, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Pomidory umyć obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Umytą rukolę i szczypiorek posiekać. Kaszę, fasolkę, miąższ z cukinii, pokrojone pomidory, ogórki, rukolę i szczypiorek wymieszać. Do farszu dodać pokrojony w kostkę 1 serek topiony. Ponownie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć do wydrążonych cukinii, na wierzchu ułożyć plasterki serka topionego. Cukinie z farszem ułożyć na blasze, podlać wodą z kaszy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Zapiekanka będzie gotowa, gdy serek na cukinii ładnie się zrumieni, a cukinia będzie miękka.
Porady
Serek topiony można też zastąpić startym żółtym serem.
Komentarze