Gorące kubeczki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś dla „czekoladoholików”. Gorąca płynna masa czekoladowa pod chrupiącą skorupką.. Mmm.. brzmi kusząco?Ponoć czekolada poprawia humor.. jesień zbliża się wielkimi krokami więc czemu by nie wprawić się w dobry nastrój takim obłędnym deseremInspirowany przepisem Nigelli Lawson (z niewielkimi z

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    ◦65 g masła
    ◦350 g czekolady (u mnie 100g gorzkiej, 200g deserowej i 50g mlecznej)
    ◦4 jajka rozmiar L (oddzielnie żółtka i białka)
    ◦150 g cukru pudru
    ◦1 łyżka kakao
    ◦2 łyżki likieru czekoladowego
    ◦50 g mąki tortowej
    ◦masło po posmarowania kokilek (foremek do zapiekania)
    ◦sól

Gorące kubeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania wysmarować masłem. W rondelku roztopić masło, rozpuścić w nim czekoladę połamaną na mniejsze kawałki (ważne żeby zrobić to w jak najkrótszym czasie). Odstawić żeby masa czekoladowa lekko przestygła. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Gdy piana jest już błyszcząca i sztywna dodać żółtka, likier czekoladowy, a następnie stale miksując masę czekoladową. Mąkę wymieszać z kakao i szczyptą soli, powoli połączyć z masą czekoladową.

    Gotową masę przełożyć do kokilek, wstawić do piekarnika na ok. 12-15 minut wierzch musi być chrupiący, może lekko popękać.

    Podawać ciepłe! Ważne żeby ostrzec znajomych, że deser i foremki są gorące

Porady

Z podanych składników powinno wyjść ok. 4-6 kokilek (foremek do zapiekania)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy