Gorące kanapki

  • wyświetlono: 1412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kanapka w takiej wersji posmakuje małemu i dużemu. Domowy fast-food na cieście pizzowym z dużą ilością warzyw które warto zjadać teraz gdy są świeże i mają mnóstwo witamin.

martyna

Składniki

Na 6 gorących kanapek o długości ok. 10x5 cm. ( można zrobić mniejsze lub większe)
Ciasto:
400 g. mąki pszennej
2 łyżki oleju
30 g. świeżych drożdży
200 ml. ciepłej wody ( nie gorącej) w wersji tylko dla dorosłych wodę możemy zastąpić ciepłym piwem.
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatki:
12 plasterków salami z papryką lub innej ulubionej wędliny
200 g. tartego sera żółtego
6 liści sałaty lodowej
4 rzodkiewki
4 pomidorki koktajlowe ew. jeden zwykły pomidor
1 czerwona cebula
ketchup pikantny lub łagodny
Dodatkowo: folia aluminiowa + olej
Olej lub papier do pieczenia do wyłożenia/ wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania przepisu:

Gorące kanapki

  • 1. Z drożdży zrobić zaczyn tzn. w kruszyć je do ciepłej wody z cukrem , odstawić na ok 10 min do wypłynięcia na wierzch.
    Mąkę wymieszać z olejem oraz solą , wlać gotowy zaczyn , wyrabiać rękoma ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
    Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1h.( ciasto powinno podwoić swoją objętość)
    Po upływie czasu ciasto ponownie chwilę wyrabiać , oddzielić je na 6 równych części.
  • 2. Wałkować kwadrat (ok.10x10cm) złożyć go na pół , poodcinać nie równe końce, rozłożyć ciasto powrotem.
    powierzchnię ciasta posmarować grubą warstwą ketchupu posypać obficie serem żółtym oraz położyć dwa plasterki salami.
    Z foli aluminiowej urywać nie duże kawałki kłaść na pustą stronę ciasta , posmarować odrobiną oliwy ( zapobiegnie to przyklejaniu się składników do folii)
  • przed pieczeniem3. Złożyć kanapki na pół , kłaść na wysmarowanej olejem /wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
  • po upieczeniu4. piec ok. 25 min w 180 st.
  • 5. W między czasie pomidora pomidorki i ogórki pokroić w plasterki , cebulę w piórka.
    Z upieczonych kanapek usunąć folię , wkładać po liściu sałaty , 3-4 plasterki pomidora oraz rzodkiewki , parę piórek cebuli.
    Zamknąć kanapkę , podawać na ciepło ( na zimno także dobrze smakuje)

Porady

Do kanapki możemy także dodać sos czosnkowy lub inny ulubiony , możemy także dodać ulubione warzywa np. ogórki , paprykę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyDrugie danieprzekąskakolacjaobiadserem i warzywamikuchnia_dla_niejadkaGorące kanapki z salamigorące kanapkigorące kanapki z ciasta na pizzę z warzywamigorące kanapki z ciasta na pizzę z salamiprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

gofrowe kanapki

Dodane przez: beatkaa153

Gofrowe kanapki

Kanapki trochę inaczej.

Kanapki-cudaki z Book Me a Cookie

Dodane przez: PolskaGotuje

Obrazkowe kanapki

Obrazkowe kanapki, po mojemu. Radosne,...

Kolorowe kanapki

Dodane przez: RedakcjaPP

Kolorowe kanapki

Bardzo lubimy pomagać mamie w kuchni....

Torcikowe kanapki

Dodane przez: Goszka

Torcikowe kanapki

Nowa odsłona kanapek...eleganckie...

wiosenne kanapki

Dodane przez: Neblina36

wiosenne kanapki

Wiosną śniadania smakują lepiej...gdy...

Kanapki "SOWY"

Dodane przez: Krystyna32

Kanapki "SOWY"

Dla małych niejadków i nie tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE