Gorące kanapki

4.5 (173 ocen)

Kanapka w takiej wersji posmakuje małemu i dużemu. Domowy fast-food na cieście pizzowym z dużą ilością warzyw które warto zjadać teraz gdy są świeże i mają mnóstwo witamin.

Składniki:

  • Na 6 gorących kanapek o długości ok. 10x5 cm. ( można zrobić mniejsze lub większe)
    Ciasto:
    400 g. mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    30 g. świeżych drożdży
    200 ml. ciepłej wody ( nie gorącej) w wersji tylko dla dorosłych wodę możemy zastąpić ciepłym piwem.
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    Dodatki:
    12 plasterków salami z papryką lub innej ulubionej wędliny
    200 g. tartego sera żółtego
    6 liści sałaty lodowej
    4 rzodkiewki
    4 pomidorki koktajlowe ew. jeden zwykły pomidor
    1 czerwona cebula
    ketchup pikantny lub łagodny
    Dodatkowo: folia aluminiowa + olej
    Olej lub papier do pieczenia do wyłożenia/ wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Przekąski Ser

Gorące kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży zrobić zaczyn tzn. w kruszyć je do ciepłej wody z cukrem , odstawić na ok 10 min do wypłynięcia na wierzch.
    Mąkę wymieszać z olejem oraz solą , wlać gotowy zaczyn , wyrabiać rękoma ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
    Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1h.( ciasto powinno podwoić swoją objętość)
    Po upływie czasu ciasto ponownie chwilę wyrabiać , oddzielić je na 6 równych części.
  • 2. Wałkować kwadrat (ok.10x10cm) złożyć go na pół , poodcinać nie równe końce, rozłożyć ciasto powrotem.
    powierzchnię ciasta posmarować grubą warstwą ketchupu posypać obficie serem żółtym oraz położyć dwa plasterki salami.
    Z foli aluminiowej urywać nie duże kawałki kłaść na pustą stronę ciasta , posmarować odrobiną oliwy ( zapobiegnie to przyklejaniu się składników do folii)
  • przed pieczeniem 3. Złożyć kanapki na pół , kłaść na wysmarowanej olejem /wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
  • po upieczeniu 4. piec ok. 25 min w 180 st.
  • 5. W między czasie pomidora pomidorki i ogórki pokroić w plasterki , cebulę w piórka.
    Z upieczonych kanapek usunąć folię , wkładać po liściu sałaty , 3-4 plasterki pomidora oraz rzodkiewki , parę piórek cebuli.
    Zamknąć kanapkę , podawać na ciepło ( na zimno także dobrze smakuje)

Porady

Do kanapki możemy także dodać sos czosnkowy lub inny ulubiony , możemy także dodać ulubione warzywa np. ogórki , paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować