gorąca czekolada z rumem

0 (0 ocen)

Gorąca czekolada z rumem, idealna na długie zimne wieczory lub na chandrę w pochmurny dzień.

Składniki:

  • 500ml mleka
    100 g gorzkiej czekolady
    laska cynamonu
    2 łyżeczki miodu
    łyżeczka brązowego cukru
    laska wanilii
    2 łyżki ciemnego rumu
    szczypta soli

Gorąca czekolada z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do rondelka. Czekoladę wkruszamy do mleka. Dodajemy cynamon, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii(wyjmujemy ziarenka i również dorzucamy do mleka), sól, miód i cukier. Gotujemy na małym ogniu mieszając małą trzepaczką do momentu rozpuszczenia czekolady.

    Dodajemy rum. Próbujemy do smaku. I wedle uznania możemy dodać więcej cukru/miodu lub rumu do smaku.

    Wyjmujemy kawałki cynamonu i wanilii. Przelewamy do kubków.

Porady

Wierzch możemy polać bitą śmietaną lub pianką z mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy