Gorąca czekolada z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 7 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taka czekolada nie ma sobie równych. Smakuje o wiele lepiej niż ta z proszku

  • 7 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 260 ml mleka ( może być również sojowe)
    100 g gorzkiej czekolady (74%)
    2 łyżeczki cukru ( można pominąć )
    Pół pomarańczy

Gorąca czekolada z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko dobrze podgrzać z cukrem aby było gorące i zgasić palnik. Wrzucić połamaną czekoladę. Zostawić na chwilę a następnie mieszać aż całkowicie się rozpuści a napój stanie się jednolity błyszczący. Na tym etapie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Czekoladę mieszamy i przelewamy do filiżanek. Podajemy na gorąco.

Porady

Oprócz podanych składników do czekolady można dodać jeszcze cynamon. Dla wzmocnienia aromatu pomarańczy można dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy