Gorąca czekolada z chilli

0 (0 ocen)

  • 10 min

Aksamitna i kremowa gorąca czekolada to idealne zwieńczenie miłego wieczoru we dwoje. Zaskocz swoją drugą połówkę w Walentynki lub na co dzień.

  • 10 min

Składniki:

  • - 300 ml mleka
    - 2 łyżki wody
    - kubeczek kremówki
    - 50 g deserowej czekolady
    - łyżkę brązowego cukru
    - mieloną chilli
    - łyżeczka cukru pudru

Gorąca czekolada z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z wodą i połową kubeczka kremówki, dodajemy sporą szczyptę chilli, cukier i podgrzewamy. Pozostałą kremówkę miksujemy z łyżeczką cukru pudru. Mieszanka ma być cały czas gorąca, ale nie należy doprowadzać do zagotowania. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę dodajemy porcjami do mleka, cały czas mieszając. Gotową czekoladę chwilę miksujemy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy chilli. Podajemy od razu.

Porady

Zamiast chilli można dodać cynamon lub imbir. Zwykły cukier możecie też zastąpić waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy