Gorąca czekolada

0 (0 ocen)

Gęsta, bardzo czekoladowa i niezbyt słodka. Najlepsza z dużym kleksem bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady (72% kakao)
    400ml mleka
    200ml słodkiej śmietanki kremówki
    ewentualnie cukier/słodzik do dosłodzenia
    wiórki czekoladowe

Gorąca czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy mleko z połową śmietanki. Wykruszamy gorzką czekoladę i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 minut od zagotowania aż czekolada będzie jednolita i gęsta. Ewentualnie dosładzamy do smaku.
    Resztę śmietanki ubijamy z łyżeczką cukru pudru na sztywno.
    Czekoladę przelewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy