Gorąca czekolada

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Gdy na dworze zimno,szaro i pada nie ma nic lepszego na poprawę nastroju niż gorąca czekolada ;-).

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • na 1 porcję (200ml):
    200ml mleka (najlepiej 3,2%)
    3 kostki czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
    1 łyżeczka cukru (jeśli używamy czekolady gorzkiej)
    1 paska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    szczypta cynamonu, imbiru i kardamonu

Gorąca czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do rondelka wlać ¾ mleka, podgrzewać na malutkim ogniu.
    2. Czekoladę posiekać, dodać do mleka, rozpuścić od czasu do czasu mieszając. Dodać także przyprawy oraz cukier.
    3. Skrobię rozpuścić w reszcie zimnego mleka, wlać do rondelka energicznie mieszając, aby nie powstały grudki (można do tego celu użyć trzepaczki). Gotować przez 2 minuty na malutkim ogniu, aż napój zgęstnieje (mieszać aby się nie przypalił).
    4.Podawać gorący.

Komentarze

Podobne przepisy