Ciasto Góra lodowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest niezwykle efektywne i wyśmienite. Zaspokoi podniebienie niejednego łasucha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jajek
    3 łyżki kakao
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA KARPATKOWA:
    1 opakowanie masy karpatkowej ( gotowej w 5 minut)
    1 kostka masła
    MASA CZEKOLADOWO-WANILIOWA
    1i 1/4 kostki masła
    0,5 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    25 dag mleka w proszku
    2 łyżki kakao
    PONCZ:
    0,5 przegotowanej szkl. wody
    2 łyżki cukru
    2 kieliszki wódki
    DODATKOWO:
    2 lub 3 paczki małych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników upiec biszkopt. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i przestygnięciu przekroić na pół. ( Można również upiec 2 osobne biszkopty)
    2.Ubić masę karpatkową tj. na opakowaniu z kostką masła , przełożyć nią biszkopty i ułożyć jeden na drugim.
    3.Przygotować poncz: wymieszać cukier w przegotowanej wodzie i wódce do rozpuszczenia , pojedyńczo nasączać biszkopty i układać na masie karpatkowej na sztorc jeden przy drugim. W razie potrzeby dorabiać ponczu.
    4.1 i 1/4 kostki masła, 0,5 szklanki wody oraz 1 szklankę cukru zagotować i lekko przestudzić. Dodać 2 szklanki mleka w proszku i mieszać aż nie będzie grudek, można sobie pomóc mikserem.
    4.Rozlać masę na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.
    5.Naprzemiennie łyżką rozprowadzać masy bo biszkoptach robiąc esy floresy.
    6. Wstawić do lodówki

Porady

Masa czekoladowo- waniliowa jest bardzo gęsta dlatego trzeba cierpliwie czekać aż spłynie z łyżki. Najlepiej ciasto smakuje dobrze schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować