Ciasto góra lodowa

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Eksplozja smakow; kruche maslane ciasto, wilgotne jablka i puszysta, piankowa gora

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    1 kostka masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 dag cukru
    1 łyżka śmietany
    4 żółtka

    bułka tarta

    ok 1 kg jabłek
    cynamon
    cukier w zależności od kwasnosci jabłek ok 1/2 szkl

    masa bialkowa
    4 białka
    1 3/4 szkl cukru
    1/2 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mus Musy

Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jablka obrac ze skorek, pozbawic gniazd nasiennych i pokroic w kosteczke.
    Wrzucić do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i cynamon i smazyc, aż bedzie gesty mus. Wystudzic
  • 2. Make z proszkiem przesiac na stolnice. posiekać z masłem. Dodać reszte składnikow, zagniesc ciasto. schłodzić w lodówce min 30 min. Po tym czasie rozwałkować go i wyłozyc na blaszke (30x20). Piec w nagrzanym piekarniku az sie zrumieni !80 st przez ok 20 min). Wystudzić
  • 3. w garnku zagotowac wodę. Bialka, cukier i wode umiescic w metalowej misce i ubijać mikserem ok 1 min. Nastepnie mise umiescic na garnku z gotując sie wodą i ubijac tak ok 12-13 min az beda geste.
  • 4. Ciasto posmarować musem, na to wyłozyc pianke z białek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować