Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jablka obrac ze skorek, pozbawic gniazd nasiennych i pokroic w kosteczke.
Wrzucić do rondelka z grubym dnem, dodać cukier i cynamon i smazyc, aż bedzie gesty mus. Wystudzic
2.Make z proszkiem przesiac na stolnice. posiekać z masłem. Dodać reszte składnikow, zagniesc ciasto. schłodzić w lodówce min 30 min. Po tym czasie rozwałkować go i wyłozyc na blaszke (30x20). Piec w nagrzanym piekarniku az sie zrumieni !80 st przez ok 20 min). Wystudzić
3.w garnku zagotowac wodę. Bialka, cukier i wode umiescic w metalowej misce i ubijać mikserem ok 1 min. Nastepnie mise umiescic na garnku z gotując sie wodą i ubijac tak ok 12-13 min az beda geste.
4.Ciasto posmarować musem, na to wyłozyc pianke z białek.
Komentarze