• 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Jest to zmodyfikowana przeze mnie wersja dania, które miałam okazję zjeść kiedyś w pewnej restauracji w Niemczech. Coś dla miłośników pizzy. Pyszne i syte danie, które uwielbiają wszyscy domownicy.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto :

    3 szkl. mąki
    0,5 szkl. wody
    0,5 szkl. oleju
    3 dag drożdży
    1 łyżeczka soli

    farsz :

    0,5 kg mięsa mielonego
    0,5 kg pieczarek
    2 ząbki czosnku
    tymianek
    2 cebule
    czubrica
    majeranek
    mielone chili
    pieprz czarny mielony
    sól
    ser żółty
    koncentrat pomidorowy
    przyprawa do pizzy

    sos czosnkowy:

    jogurt naturalny (duże opakowanie)
    4 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    czosnek granulowany
    pieprz czarny mielony
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Gondolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gondolka uformowana z ciasta drożdżowego 1. Z mąki, wody, oleju , pokruszonych drożdży i soli wyrabiamy ciasto i odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części i formujemy z nich gondolki takie, jak na zdjęciu.
  • Gondolki z farszem 2. W międzyczasie smażymy pokrojone wcześniej na plasterki pieczarki. Dodajemy do nich tymianek i pokrojoną w kostkę połowę cebuli oraz pieprz i sól. Na drugiej patelni smażymy na niewielkiej ilości oleju mięso mielone, dodajemy pokrojoną drugą połowę cebuli. Przyprawiamy majerankiem, czubricą, chili i dodajemy rozdrobniony czosnek, pieprz i sól.
    [Gondolki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, posypujemy przyprawą do pizzy, smarujemy niedużą ilością koncentratu pomidorowego.]
    Gotowy farsz (mięso i pieczarki) wykładamy na gondolki i posypujemy je startym serem. Wkładamy do piecyka na ok. 30 minut (temp.200 stopni na termoobiegu).
  • Upieczona gondolka bez sosu 3. Na koniec przygotowujemy sos czosnkowy. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy rozdrobiony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz odrobiną czosnku granulowanego i wkładamy do lodówki na czas pieczenia gondolek. Po upieczeniu polewamy gondolki sosem.Smacznego!

Porady

Zamiast mięsa mielonego możemy na gondolkach położyć na przykład szynkę i kabanosy albo inne dodatki, które preferujemy na pizzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (181 ocen)

ODRYWANA PIZZA BALLS

To może cię zainteresować