Gomashio - japońska sól sezamowa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 9 osób

Niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku mieszanka, która ma wiele zastosowań. Możemy posypywać nią ryż, warzywa, potrawy mięsne i z ryb, a nawet kanapki. To znakomita przyprawa dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć stosowanie soli, nie tracąc zarazem smaku i wyrazistości jedzenia.

  • 15 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 10 łyżek sezamu
    łyżeczka soli morskiej

Gomashio - japońska sól sezamowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól, chwilę prażymy. Dodajemy sezam. Prażymy, cały czas mieszając, aż sezam będzie miał złoty kolor. Po uprażeniu przesypujemy do miski i odstawiamy do przestudzenia. Następnie ucieramy w moździerzu. Przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka.

Porady

Gomashio używa się zamiast tradycyjnej soli. Przyrządzone z sezamem jest cennym źródłem wapnia, poza tym sezam zaliczany jest do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom. Przyprawę prócz sezamu możemy przygotować również z siemieniem lnianym, pestkami dyni lub słonecznika. Proporcje soli, które dodajemy to 1:6, 1:8 lub 1:10 wedle własnego smaku i uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy