Golonki wieprzowe w piwnej marynacie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Golonki najpierw ugotowałam z warzywami i przyprawami, potem upiekłam w marynacie z piwa. Wyszły bardzo miękkie, idealnie mięso oddzielało się od kości i rozpływało w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 3 golonki wieprzowe
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1 seler
    • 1 cebula
    • 4 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    • 1 łyżeczka soli
    Marynata do pieczenia
    • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    • 0,5 litra jasnego piwa
    • 2 cebule
    • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól, pieprz do oprószenia

Golonki wieprzowe w piwnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Golonki zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Do wody wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
    • Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć golonki z wywaru.
    • Wymieszać wszystkie składniki marynaty z czoskiem i pokrojoną w piórka cebulą.
    • Golonki zalać marynatą i odstawić na dwie godziny.
    • Po tym czasie golonki ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 200 st.C i piec pod przykryciem przez ok. 1 godziny.
    • Po tym czasie zrumienić jeszcze bez przykrycia przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy