Golonki choć do najlżejszych mięs nie należą to od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić, moja propozycja to lekko opieczone, podane w kapuscie z miodem na słodką nutę. Pożywny i smaczny obiad!
3 godz. 20 min
Składniki:
2- 3 golonki wieprzowe
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek kolorowego pieprzu ziarnistego
4 liście laurowe
sól do smaku
pieprz do smaku
dowolne ulubione zioła do oprószenia
Jarzynka z kapusty:
1 litr kapusty kiszonej z marchewką
20 dag chudego boczku
1 duża cebula
1 duże jabłko
½ szklanki miodu
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni
½ litra wody
1 łyżka mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku
Golonki w kapuście z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki myję, wkładam do garnka zalewam zimną wodą, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz, gotuję do miękkości na wolnym ogniu, około 1,5 godziny, w trakcie gotowania solę do smaku.
2.Ugotowane wyjmuję na talerz, oprószam ulubionymi ziołami do mięs, ukladam w naczyniu żaroodpornym i podpiekam 15 minut w temp 200*c w piekarniku.
Trzymam w cieple.
3.Kapusta na słodko:
Kapustę kwaszoną odciskam –kwas zostawiam do zakwaszenia, a kapustę zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości, odcedzam na durszlaku.
Tłuszcz z pieczenia mięsa przelewam do garnka, dodaję do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażam pod przykryciem 5 minut, po czym dodaję łyżkę mąki, dodaję ugotowaną kapustę, wlewam wodę, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, gotuję pod przykryciem 5 minut.Na patelnię wlewam miód dodaję pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i całość karmelizuję,całość dodaję do kapusty razem z żurawiną i wisniami, zakwaszam dwoma łyżkami soku z kapusty,gotuję kolejne 5 minut, zestawiam z ognia.
Podaję z gorącymi podpieczonymi golonkami.
Komentarze