Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 golonki
    2 łyżeczki peklosoli
    1 łyżeczka soli
    4 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna jałowca
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    2 łyżki miodu
    pieprz ziołowy staropolski
    pieprz czarny
    por
    seler

    na kapustę
    pół główki kapusty
    garść grzybów suszonych
    1 cebula
    3-4 łyżki oleju nierafinowanego
    pół łyżeczki kminku
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    majeranek
    2 łyżeczki cukru
    ocet jabłkowy
    3 łyżki mąki

    ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć, włożyć do garnka, Na litr wody dodać 2 łyżeczki peklosoli i łyżeczkę soli, rozgnieść ziarna jałowca i ziele angielskiego, połamać listek laurowy i lekko rozgnieciony czosnek.
    Tak przygotowaną marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę.

    Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny aż golonki będą miękkie. Golonki i marchewki wyjąć, przełożyć do brytfanki, odlać trochę wywaru, dodać miód i w razie potrzeby sól oraz szczyptę papryczki słodkiej . Polać golonki .

    Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, podlać olejem i wodą, przykryć i poddusić .
    Grzyby uprzednio namoczone ugotować, dodać do kapusty, można tez dodać trochę wywaru z grzybków. Kapustę odparować i ugotować jednocześnie do miękkości. Podprawić rozmieszaną z wodą mąką lub zrobić tradycyjną zasmażkę z mąki i tłuszczu.

    Obrane ziemniaki posypać przyprawami i oliwą, dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły.
    W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić by zwilżyć w resztkach miodowej zalewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować